mandag 26. september 2011

EPLER!

Vi har hele 3 epletrær i hagen
som alle har båret på store avlinger(?) i år.
Derfor måtte vi i gang med saftproduskjon for
å få utnyttet eplene max før de ble til fuglemat.

Vi tenkte at saft må være det letteste og beste måte
å utnytte eplene på, i tillegg til at vi kan (forhåpentligvis)
lagre det en stund.

Vi har plukket og plukket både store og små,
de små har forøvrig vært flinkest på å være
eplespisende tilskuere!
Ettåringen har blitt en racer på å gnage epler!

Nå er det ikke mange eplene igjen til fuglene!
Synd eplene ikke kan lagres gjennom vinteren,
for disse er fantastisk gode..

Har du epler i hagen?

Pinnekjøttgryta måtte frem i dagslys for at vi skulle
få unna all saften! Storesnupp syntes det var veldig
morro å være med på produksjonen!


Vi regnet ut at vi fikk i overkant av 8 liter saft i
denne omgang. Fortsatt er det mange epler igjen
som skal til pers! Har du gode forslag på hva annet
vi kan lage av eplene som holder seg lenge, så kom med det!!

Syltetøy er ikke noe som går unna her i heimen,
men tenkte å lage litt for å gi bort og sånn..
Er det noen der ute som vet hvor lang holdbarhet
saften kan ha? Og kan den holde seg
utenfor kjøleskapet? Det tar jo litt plass kan man si...!


Håper du får en fin mandag!!


4 kommentarer:

Inger-Lise sa...

Norske epler og særlig de fra egen hage er absolutt de aller beste! :) Vi har ingen epletre i vår hage, men hos mine foreldre (min barndomshage) der er det flust med trær og frukt, så vi later som om det er vår hage også! ;)
Hva med eplegele? Det er veldig godt synes vi, og så vidt jeg husker oppbevarer både mamma og mormor det i boden i månedsvis før den spises.. Men jeg aner jo ikke hvordan de lager den da.. hehe..
Lykke til med resten av høstingen, og kos dere masse med egenlaget eplesaft. Mmmm.. :)

Jijji sa...

Wow, flinke dere er! Jeg trodde det var mye jobb å lage eplesaft?
Jeg vet jo at du lager noen veldig gode eplemuffins; hva med å bake en del av dem og ha i fryseren? Kjekt å ha;)

Klem fra Jijji

Fru Andersen sa...

Å så kjekt med myyye epler da! Her vi bor nå er det ikke epler i hagen, men et plommetre. Kjekt med plommer altså, men savner eplene litt;-)

Ja det skulle virkelig gått an å lagre eplene, men blir vel best å ta frem igjen senere som muffins, syltetøy, gele, saft eller kaker;-)

Ha en fin kveld!

Åshild sa...

Jeg har skrevet mye om epler i tidligere i høst. Å fryse bort epleskiver er lurt. De kan brukes både i eplekake og eplesessert.

Eplemost, som dere har laget, må nok også oppbevares i fryser. I kjøleskap vil den begynne å gjære etter en ukes tid.